Jak správně uchovávat potraviny

Dají se zamrazit brambory? Jak skladovat vajíčka a do jakého fochu v lednici umístit zeleninu a maso? Podívejme se na to, jak správně uspořádat potraviny, zabalit či ošetřit před uskladněním, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů a dalších důležitých látek.

Potraviny ukládejte do chladničky nebo mrazničky vždy zabalené. I zmrzlé potraviny se odpařují, vytvářejí námrazu a osychají. Aromatické potraviny zamrazujte odděleně od ostatních potravin.

Rozdělte si zásuvky v mrazničce na ovoce a sladké potraviny, maso a hotová jídla a aromatické potraviny. Před zmrazením potraviny naporcujte na menší kusy, abyste se vyhnuli náročnému porcování již zmrzlých kusů. Znovu zmrazovat již rozmražené potraviny je nepřijatelné.

Balíčky s naporcovanými surovinami si popisujte a označte datem, ať je včas spotřebujete a máte přehled, co vlastně v chladničce a mrazničce máte.

Teplé pokrmy nechte nejdříve vychladnout alespoň na pokojovou teplotu a teprve poté je vložte do mrazničky nebo chladničky. Teplé potraviny totiž vytvářejí námrazu.

Vejce ukládáme do ledničky špičkou dolů, žloutek tak leží na bílku, nikoli na vzduchové bublině. V chladničce vydrží čerstvé tři až čtyři týdny.

Z příloh můžeme zamrazit těstoviny a rýži. Brambory se zamrazit nedají, dá se však zamrazit bramborová kaše.

Jak rozmrazit zmrzlé potraviny

Rozmrazování má být oproti zamrazování co nejpomalejší. Ideálně v chladničce nebo na vzduchu na pracovní ploše. Dobře rozmrazíte i v mikrovlnné troubě.

Určitě nerozmrazujte pod horkou vodou, protože dochází ke ztrátě chuti a vzhledu. Roztátý led a vodu z potravin na nic nepoužívejte. Mohou obsahovat choroboplodné zárodky.

Stane-li se vám, že kvůli výpadku proudu nebo poruše spotřebiče potraviny rozmrzly, uvařte je a spotřebujte, nebo uvařené dejte opět zamrazit. Nezmrazujte však rozmražené bez tepelné úpravy.

Jak prodloužit čerstvost

Zbydou-li chlebíčky z večerní párty, uchováváme je v chladničce přikryté mírně navlhčenou utěrkou nebo je přikryjeme fólií.

Salát uchováme čerstvý celý týden, pokud listy rozebereme a vložíme do mikrotenového sáčku. Pažitka nám zase vydrží až 14 dní, pokud ji vložíme do plastového sáčku a necháme v chladničce. Potřebujeme-li uchovat zbylou nasekanou cibuli, vložíme ji do plastové krabičky, dobře uzavřeme a uložíme do chladničky.

Bylinky ukládáme do lednice v mikrotenovém sáčku.

Chcete-li si uchovat pečivo déle čerstvé, zmrazte je. Pečivo takto vydrží čtyři až šest měsíců. Rozmrznout je nechte v pootevřeném mikrotenovém sáčku, aby nedošlo k jeho navlhnutí ani k okorání. Poté je možné pečivo rozpéct v mikrovlnné či běžné troubě.

Maso před uložením do mrazničky vybalte z obalu, v němž jste je zakoupili, opláchněte studenou vodou, osušte a vložte do uzavřeného sáčku nebo misky s víkem.

Ryby zamrazujte s vodou a ledem. Samotnou rybu zamrazte, pak ji uložte do plastové vaničky, zalijte vodou a zmrazte do bločku ledu.

 

Jak uchováváte potraviny vy, máte nějaký speciální tip?

Jak správně uchovávat potraviny patří do témat
  • Andrea 30.05.2012 18:14:29

    Zajímavý článek :) to s vajíčkama jsem vůbec netušila...


Zdravé bydlení patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Zdravé bydlení

  • Paní Maria Omer 13.11.2014 17:11 hubnutí

    Dovolená Loan Company Dobrý den, pro vásve vánoční dovolenou!úvěr společnosti,výpůjční s…

  • Mr Gerrad 13.02.2015 22:02 hubnutí

    Poskytujeme finanční pomoc pro ty, kteří potřebují půjčku a dát úvěr s úrokovou sazbou ve výši 2%…

Píšeme jinde
  • Hurá do lesa na houby

    Hurá do lesa na houby

    Ke konci prázdnin, kdy už se děti začínají těšit na školu, se naše lesy opět plní houbaři. Začíná podzimní sezóna plná hřibů, bedlí i babek. Chopte se košíku a zkuste své štěstí.

  • Cuketa na talíři - recepty, které musíte vyzkoušet!

    Cuketa na talíři - recepty, které musíte vyzkoušet!

    Cuketa - velmi tvárná a zdravá zelenina, která se dá připravit na tisíce způsobů a dokáže zpestřit každý jídelníček. Její sezóna právě vrcholí, proto vám přinášíme tipy na ty nejlepší cuketové pokrmy.



Zdravě.cz na Facebooku